Kim jesteśmy?

Życie bez pasji pozbawione jest radości oraz celu, który nadaje rytm naszemu życiu. Aby nie zabrakło go najmłodszym, za misję naszej działalności obraliśmy wspieranie zdolnych dzieci i młodzieży, dla których często jedyną przeszkodą w realizacji własnych pasji, są  finanse. Pasji związanych z nowoczesnym wędkarstwem, któremu przyświeca zasada „złów i wypuść” oraz szeroko rozumiane poszanowanie przyrody.

Wędkarstwo to nie tylko łowienie ryb, to również duże możliwość, w których każdy młody człowiek może odnaleźć samego siebie oraz rozwinąć swoje zainteresowania związane ze sportem lub innymi elementami współczesnego wędkarstwa, które w przyszłości mogą stać również jego pracą.

Nazwa Szpan Fishing ma podkreślać, że wędkarstwo nie jestem czymś wstydliwym, może być modne, kolorowe i porównywalne z każdą inną dyscypliną sportu. Chcemy, aby nazwa ta stała się symbolem nowoczesnego, etycznego wędkarstwa, które nie zna podziałów ze względu na wiek, pochodzenie, wykształcenie, czy możliwości finansowe.

Pragniemy, aby nasza fundacja nadawała rytm życiu młodych ludzi, by tworzyła możliwości poznawania i zgłębiania swoich pasji, wyznaczała nowe kierunki, w których wielu z nich odnajdzie swoją przyszłość nie tylko w zakresie dodatkowych zainteresowań, ale i życia zawodowego.

Taką właśnie drogę obrał wiele lat temu Radosław Witólski, Fundator oraz Prezes Fundacji Szpan Fishing. Wędkarstwo stało się nie tylko jego najważniejszą pasją, ale i życiem zawodowym, które od samego początku było związane z najmłodszym pokoleniem wędkarzy. Pierwszą Szkółkę Wędkarską założył wraz z kolegami z Koła PZW Nowe Miasto w 2014. Przez kilka kolejnych lat, był prowadzącym zajęcia teoretyczne i praktyczne. Zebrane doświadczenie pozwoliło mu współtworzyć struktury kolejnej szkółki, tym razem w  Buku koło Poznania (Młodzieżowa Szkółka Wędkarska w Buku), którą do dziś wspiera swoją wiedzą i doświadczeniem. Na jego karierę zawodową złożyło się wiele czynników oraz aktywności: założenie portalu Wkra Fishing, stworzenie jednych z największych zawodów spinningowych z brzegu "Kleń Wkry", aktywny udział w strukturach "Koła PZW Nowe Miasto", współpraca z czołowymi firmami wędkarskimi w Polsce (Daiwa, Thor Solid Boats, Garmin, Shimano, Lowrance, Motorguide, Mercury, Westin, Wiley X, Lund Boats), współpraca jako autor z czasopismami: "Wiadomości Wędkarskie" oraz "Wędkarstwo 360" oraz stworzenie, wspólnie z Żoną Joanną, marki „Szpan Fishing”, która kilka lat później stała się podstawą założenia Fundacji Szpan Fishing. Historia Radosława Witólskiego pokazuje, że wędkarstwo może stać się nie tylko sposobem na życie, ale i punktem wyjścia do tego, aby pomagać innym w rozwijaniu swoich pasji oraz zainteresowań.

Ludzie Fundacji

Członkowie Zarządu

Radosław Witólski
Joanna Sawka
Wiceprezes Zarządu
Łukasz Kozłowski
Członek Zarządu
Rafał Wiśniewski
Członek Zarządu

Nasza Misja

Misją naszej działalności jest wspieranie zdolnych dzieci i młodzieży, dla których często jedyną przeszkodą w realizacji własnych pasji, są finanse. Pasji związanych nowoczesnym wędkarstwem.

Nasza Wizja

Chcemy, aby nazwa Szpan Fishing stała się symbolem, nowoczesnego, etycznego, kolorowego wędkarstwa, porównywalnego z każdą inną dyscypliną sportu.

Nasze Wartości

Niesienie pomocy potrzebującym, szacunek do drugiego człowieka, poszanowanie przyrody, etyczne wędkarstwo oraz przestrzeganie uniwersalnych wartości moralnych.